Norske olje- og gassarbeidere går ut i streik

Streiken starter på et tidspunkt da olje- og gassprisene er høye og naturgassforsyningen til Europa allerede er knapp etter reduksjonen i russisk eksport. 74 medlemmer er trukket ut av produksjonen på plattformene Gudrun, Oserbeg Aust og Sør, ifølge fagforeningen Lederne, noe som betyr at de må stenge.

Konflikten vil eskalere onsdag når 117 medlemmer av Aasta Hansteen, Heidrun og Kristin streiker. Disse plattformene vil også måtte stoppe produksjonen.

Dersom det ikke oppnås en løsning mellom partene, vil streiken også ramme Gullfaks A, Gullfaks C og Sleipner fra 9. juli. Totalt er det nesten 400 ansatte som da ble tatt ut i streik. Alle berørte plattformer administreres av Equinor.

– Dette er en utvidet streik, sa Elisabeth Brattebø Fenne, leder for organisasjon og arbeidsliv i norsk olje- og gassektor, til NRK.

Streiken vil bety at om lag 13 % av Norges totale gassproduksjon forsvinner, mens oljeproduksjonen vil gå ned med 130.000 fat per dag, ifølge Norsk olje og gass.

Ber om lønnsøkning

Arbeidstakere krever lønnsøkninger for å kompensere for økende inflasjon.

«Etter en lang og krevende forhandling på tre dager, kom Ledarna og norsk olje og gass fram til en forhandlingsløsning søndag 12. juni», skriver forbundet på sin nettsted.

Det tverrpolitiske forslaget ble satt til avstemning blant fagforeningens medlemmer, 67 prosent av medlemmene stemte og flertallet sa nei til løsningsforslaget.

– Streiken har begynt, sa Audun Ingvartsen, leder i Lederneforbundet, til Reuters ved midnatt.

Den norske regjeringen sa i en uttalelse at den følger konflikten «nøye». De kan også gripe inn og stoppe streiken under eksepsjonelle omstendigheter.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.