Norge, Danmark og Island sørger for sikkerhetsforsikring for Sverige

– Denne forsikringen er et tydelig signal fra oss. Vi vil gjøre alt for å sikre en rask prosess, slik at Norge svært raskt kan ratifisere Sverige og Finland som NATO-medlemmer, sa Norges statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding. melder NRK.

Godkjenning av en NATO-søknad kan ta flere måneder, så Danmark, Norge og Island har i fellesskap besluttet å sørge for sikkerhetsforsikring til Sverige og Finland, inntil landene er formelt godkjent.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier dette betyr at Danmark vil gjøre «alt det kan for å hjelpe de to landene» i tilfelle et angrep.

«Sikkerheten til Finland og Sverige angår oss alle. Hvis sikkerheten til Finland eller Sverige på deres territorier er truet før fullt medlemskap i Alliansen, vil vi bistå dem med alle tilgjengelige midler», heter det i den felles uttalelsen fra Island, Norge og Danmark.

«En historisk dag»

Norges statsminister Jonas Gahr Støre kaller dette en historisk dag.
– Vi ønsker å styrke vårt nordiske forsvarssamarbeid ytterligere. Våre militære styrker samarbeider godt og har trent sammen i mange år. Vi setter stor pris på de betydelige bidragene Finland og Sverige allerede har gitt som samarbeidsland i NATO, sier Støre.

– Sverige og Finland har rett til å bli NATO-medlemmer, uten å bli utsatt for press utenfra, fortsetter han.

Sveriges vei videre i NATO-prosessen

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.