«Netflix tok kontakt og sa at de ville komme til samisk»

Denne uken kom nyheten om at Ann Helen Laestadius» bok Theft skal gjøres om til film. Det er strømmetjenesten Netflix som lager filmen og forfatteren selv er overveldet.

– De tok boken min, leste den og så at det er potensial for å lage en god film.Jeg er så utrolig glad for det, at de fanger en historie om samer og at hun har muligheten til å reise ut over hele verden, sier hun når SVT Sápmi møter henne.

Men det var ikke bare spredningen av historien som gjorde henne glad. Netflix ønsket å gå lenger.

– Netflix tok kontakt og sa at de ville komme til Sami, så jeg visste at det ville bli kult. Det er så viktig at du får snakke på ditt eget språk og at det skal være autentisk, at de ikke skal være svensker som prøver å snakke en merkelig dialekt.

Skrivetrilogi

Den populære boken er den første i voksenkategorien. Det handler om rasismen som finnes mot samene og som også rammer reinen deres.

Boken har fått mye oppmerksomhet rundt om i verden og er allerede oversatt til flere språk, blant annet finsk, norsk, islandsk og nederlandsk. Totalt skal boka oversettes til 22 språk. Ann-Helen Laestadius har mottatt en rekke priser for boken Stöld og kuraterer for tiden den andre boken av det som burde være en trilogi om samenes liv og sårbarhet.

– Jeg er utrolig glad og takknemlig for alle prisene og oppmerksomheten. Jeg er virkelig. Tyveriet betydde alt for meg, det var utrolig vondt å skrive men jeg følte jeg måtte. Dette er en historie som må fortelles, den må frem i lyset, forklarer Ann-Helen Laestadius.

Nye samiske skuespillere

Det jobbes nå med casting og planlegging i forkant av filmen. Ann Helen vil selv ha en utøvende produsentrolle og vil til en viss grad være involvert i arbeidet. Manusforfatter er Peter Birro og regissør Elle Márjá Eira. Innspillingen starter våren 2023 og premieren er planlagt til 2024.

– Jeg gleder meg til samiske talenter tar fart nå og at vi kommer til å se mange nye samiske skuespillere lage film, sier Ann-Helen Laestadius.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.