Mer overnatting med færre regler – Skövde News

Snart starter høstsemesteret og med det studielivet til tusenvis av unge mennesker ved Skövde universitet. For de aller fleste betyr det flytting til en ny by, en første leilighet og en spennende. Alt dette kan imidlertid stoppes helt, fordi det ikke er mulig å finne overnatting. Alle universitetsbyer i Sverige har boligmangel og hvert semester blir studenter tvunget til å nekte utdanning fordi de ikke finner et sted å bo. Det bør ikke ta år i kø for bolig eller foreldre som kan kjøpe en leilighet for å studere i høyere utdanning. Det er derfor nødvendig å løsne på boligreglementet, skriver studentene til Moderata i en debattartikkel.

Dette er et diskusjonsinnlegg.Forfatterne er ansvarlige for meningene.

Douglas Thor, National Moderate Student President og Simon Wallin, Skövde Moderate Student President, ønsker at det skal bli enklere å bygge studentboliger. Foto: print.

Det er hundrevis av regelverk som bedrifter må forholde seg til for å bygge nye boliger. Krav til rullestoltilgjengelighet, oppbevaring, direkte sollys og støyskjerming går nå for langt og gjør byggingen vanskelig og kostbar. Noen ganger til og med umulig. Disse reglene må lempes for å gi mulighet for flere studentboliger.

Prioriteringen er å løsne på tilgjengelighetskravet. Dette gjelder i dag for alle nybygde boliger og gjør at også ved bygging av mindre studentleiligheter må en stor del av plassen avsettes til tilgjengelige toaletter. Dette gjør leiligheten større enn nødvendig som gir færre leiligheter per byggeprosjekt. Det blir også vanskeligere og dyrere å bygge. Tilgjengelighet for funksjonshemmede er selvsagt viktig, men det er urimelig at kravet skal gjelde for hver leilighet. I Norge trenger kun 20 % av alle studentboliger å være tilgjengelig for bevegelseshemmede. En tilsvarende tilpasning til den norske modellen vil gi mulighet for flere og billigere leiligheter.

Kunngjøring

Kunngjøring

Videre bør minstekravene til grunnareal oppheves, slik at det kan bygges mindre leiligheter. I dag kan leilighetene være på minst 16 kvadratmeter. Et vellykket eksempel på mindre boliger er Bokompakt-prosjektet i Lund, som tilbød Lund-studenter ytterligere 22 boenheter, hvorav den minste måler 10 kvadratmeter. Å bo så lite er kanskje ikke for alle, men det er bedre å ha ti kvadratmeter å bo i enn ingen steder. Studentbolig er heller ikke ment som langtidsbolig, men midlertidig i studietiden. For en kort tid er det mulig å leve kompakt og intelligent som i Bokompakt. Under dagens regler er imidlertid Bokompakts løsning ulovlig og ble bygget utelukkende som et forskningsprosjekt. Vi mener løsningen bør være mulig.

Det er en rekke ytterligere undersøkelser som bør finne sted for å øke byggingen. Dagens regler er på plass og krever detaljer om støy, sollys, rekkverksdesign, trapperekkverk, døråpningsmekanismer, avstand til lossestasjon og mye mer. Mange av disse har en fornuftig grunntanke bak seg, men i anvendelse er reglene for strenge og tvinger bedrifter til å ansette flere advokater enn bygningsarbeidere. I stedet for at spader møter grus, setter prosjekter seg fast i juridiske prosesser. Med større rom for fleksible løsninger og enklere regler ville flere fått mulighet til å flytte og begynne å studere. Vi mener dette er regler som generelt kan lempes for alle boligformer. Hvis det er et for stort skritt å ta, bør et første skritt være å gjøre studentbolig til din egen innkvarteringsform og bruke disse avslappede reglene og kravene på den.

Kunngjøring

Ingen skal tvinges til å nekte utdanning fordi de ikke har råd eller mulighet til å finne bolig. For å bøte på boligmangelen trengs det færre reguleringer for å hindre bygging og drive boligprisene opp. Det må bli enklere og billigere å bygge, så det blir enklere og billigere å bo.

Douglas ThorNasjonal president moderate studenter

Simone WallinPresident Moderate studenter Skövde

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.