«Markedet har noe mer å tilby på kort sikt»

Stockholmsbørsen starter, i likhet med de amerikanske børsene, uken på samme måte som den forrige, det vil si med en kraftig oppgang. Mens motvinden er pengepolitikk og inflasjon, vokser håp om lavere inflasjonstakt i aksjemarkedet, hovedsakelig i USA, og dermed betingelser for mildere toner fra den amerikanske sentralbanken, Fed. Fed vil forøvrig utstede. en rentemelding neste uke, og en 75-punkts heving er så å si fullstendig diskontert. I rentemarkedet er det derfor fokus på tirsdagens amerikanske inflasjonsdata.

– Fortsatt markedsfokus på Fed-inflasjon og aksjestatistikk Parallelt med dette er selvfølgelig alle slags selskapsomfattende signaler av stor interesse for å se om resultatforventningene må justeres til nedsiden. Det er stor usikkerhet om rådende resultatprognoser dersom de er for optimistiske. Aksjemarkedet har en tendens til å utvikle seg svakt i perioder med store nedsiderevisjoner, sier Karl Hedberg, aksjesjef i Carnegie Private Banking.

Stockholmsbørsen startet også uken med to overskuddsmeldinger, fra hvitevaregiganten Electroulux og utendørsproduktselskapet Thule, som begge indikerer fall i etterspørselen og svakere resultater denne høsten. Begge selskapene tilhører kategorien varige vareselskaper, som hadde stor nytte av korona-pandemien, men som nå møter alvorlig motvind fra rekorddeprimerte forbrukere.

– Vi kommer til å se flere resultatvarsler før vi når neste rapporteringssesong. Støtten for store, godt fylte bestillinger begynner å avta ettersom vi begynner å se mange selskaper som er i kjeden mellom produsent og sluttbruker, ønsker å redusere varelageret sitt. Mange bedrifter ønsker å forberede seg på dårligere tider og fremtidig reduksjon i etterspørselen ved å tilpasse lagersituasjonen. Dette går ut over produsentene, sier Karl Hedberg.

For eksempel har varige godsselskaper hatt en svak børsutvikling og aksjekursene til Dometic, Thule, Husqvarna og Mips har alle halvert seg minst i år.

– Samlet sett tror jeg ikke prisingen er full bedriftsdekkende ennå hvis du trenger fortjenestemarginene. Men det er åpenbart unntak der et ekstremt negativt scenario allerede er gjennomført, som for eksempel Electrolux. For markedet som helhet tror jeg ikke resultatvarsler vil være en total overraskelse, men de vil sannsynligvis fremskynde prosessen med å revidere resultatprognosen for inneværende år og neste år, sier Karl Hedberg.

Hva synes du om aksjemarkedet frem til slutten av året?

– Jeg tror aksjemarkedet nok en gang vil teste bunnfall fra begynnelsen av sommeren før de får en mer vedvarende bevegelse oppover. I det kortere perspektivet tror jeg imidlertid markedet har noe mer å tilby ettersom flyttingen startet i månedsskiftet. Det er mange selskaper med attraktive verdivurderinger for den langsiktige investoren. Aktive investorer kan også bruke midlertidig makt for å øke likviditeten eller reposisjonere porteføljen for en fortsatt nedgang i det volatile aksjemarkedet, sier Karl Hedberg.

Ikke kunde ennå?

Bestill prøveporteføljen din med anbefalte aksjer og investeringer

Bestill her


Ukens høydepunkter

Denne uken er all oppmerksomhet rettet mot den tunge inflasjonsstatistikken (KPI) for august måned. KPI i USA, Tyskland, Spania og Storbritannia vil bli avduket på tirsdag, og inflasjonsdataene for Sverige kommer på onsdag. Amerikansk inflasjon veier mer og forventes å fortsette sin nedadgående trend med en årlig nedgang på 8,1 % fra 8,5 % i juli. Når inflasjonen blir bredere og bredere, vil også Kantar Propseras store torsdagsmåling være svært interessant: Hvordan ser inflasjonsforventningene ut blant svenske forbrukere?

Bank of England annonserer renter på torsdag og viktig makrostatistikk for Kina presenteres på fredag.

En rekke kapitalmarkedsdager arrangeres denne uken, inkludert Stora Enso, Kindred og Metso Outotec. Klesgiganten H&M jobber i motvind på aksjemarkedet og har tapt 35 % i år. Torsdagens salgsdata for tredje kvartal gir nye ledetråder om hvordan forbrukerne opptrer i tider med inflasjon.

Les ukens agenda

Reservekoffert

I oktober i fjor gikk det norske lagerautomasjonsselskapet Autostore på børs på Oslo Børs med brask og bram. Med en markedsverdi på 104 milliarder kroner var børsnoteringen den største i Norge på 20 år. Aksjen har imidlertid tapt rundt 70 % siden toppen i november. Multippel krymping av sammenlignbare selskaper, stigende renter som legger press på selskaper i vekst, og patentsøksmål er noen viktige faktorer for revalueringen. Utbruddet av aksjemarkedet skapte imidlertid en svært attraktiv inngangsposisjon for aksjen.

Det er ikke noe galt med vekst og lønnsomhet. Omsetningen nesten doblet seg både i andre kvartal og i første halvår sammenlignet med samme periode året før. Markedsandelen er høy og justert driftsmargin er over 40 %.

Det norske firmaet kjører på en rekke sterke strukturelle veksttrender. Selv om sentimentet kan forbli svakt for selskaper i vekst, tror vi det er et attraktivt inngangspunkt etter det kraftige prisfallet, spesielt for langsiktige investorer. Vi er tiltrukket av Autostores imponerende veksthistorie, høye marginer og fremtidige vekstutsikter. Vi anbefaler å kjøpe med siktekurs 38 kroner, for å sammenlignes med dagens kurs på rundt 13,5 kroner. Hvis selskapet oppnår sin 2023-prognose, er aksjen verdsatt til rundt EV / EBITDA 14,5x ved 2023p.


Teknisk analyse – OMXS30 på kort / mellomlang sikt

Som vi kan se i de ukentlige diagrammene nedenfor, er OMXS30 merkbar fra januartoppen i en nedadgående trend, det vil si gradvis lavere topper og nedturer. Den viktigste støtten finnes nå i området 1850 til 1900. Hvis 1.850-området er perforert, er det neste store støtteområdet påtruffet rundt 1.700, hvor vi har flere store reverseringsnivåer de siste fem årene. Men hva ønsker vi å se for å se et positivt scenario, eller hvor trenden begynner å snu? Så lenge indeksen er notert under 2,065, som er den siste toppen av 16. august, råder den bearish trenden. Det jeg ser på for et positivt scenario er rett og slett en vending på det nivået eller et klart inversjon-trening i ukentlige eller månedlige diagrammer som viser at psykologien har endret seg. Men inntil det skjer, er det en nedadgående trend med et negativt fremtidsscenario.

I forrige uke vurderte vi på kort sikt at den skulle gå tilbake ettersom indeksen 1) er indikert i støtte og 2) er oversolgt. Vi har nå startet den tilbaketrekkingen, og den neste motstanden blir så møtt rundt 1965, hvor gjennomsnittet på 20 og 50 dager er oppfylt etterfulgt av det jevne nivået på 2000.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.