Luleå Politikk Studiesirkel – vil få flere utviklingshemmede til å stemme ved valg

Det finnes få studier om hvordan valgdeltakelsen ser ut blant personer med utviklingshemming. Men i de siste, som Statistiska centralbyrån gjorde i 2015, ser det ut til at bare 43 % stemte ved parlamentsvalget i 2006.

For å øke bevisstheten om politikk og bedre valgdeltakelsen satte Voksenopplæringsforbundet i gang prosjektet Mitt valg. Foreninger i over 100 kommuner har koblet seg på og har nå startet med studiesirkler i politikken.

– Denne befolkningsgruppen er mer enn noen avhengig av politiske vedtak og myndighetsutøvelse. Det er et demokratisk underskudd når de ikke er med og velger sine representanter, sier Kjell Stjernholm, Vuxenskolans utviklingssjef.

Mange frykter

Ifølge Kjell Stjernholm handler lav valgdeltakelse om andre ting ved siden av manglende interesse for politikk. Foruten at det kan være vanskelig å ta til seg og forstå all informasjon, er det også mye frykt.

– Det kan være frykt for å gjøre feil, at du skal se at du ikke vet noe, frykt for å stemme på feil parti og ved et uhell velge noe du ikke liker, eller frykt for å bli dårlig behandlet på valglokalet.

«Snakk rent språk»

SVT var på besøk under en studierirkel i Luleå, startet av FUB Luleå, for barn og unge med utviklings-/ utviklingshemming.

– De skal snakke klarspråk, sier deltaker Anders Sundström.

I videoen over gir han og deltaker Åsa Möller råd om hva politikere kan gjøre for å gjøre politikken mer forståelig.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.