Løp lider i varmen: «Hvordan puste gjennom et sugerør»

Han er den eneste veterinæren Hallands Nyheter har snakket med som kan tenke seg å gi et navn. Nyheten er at veterinærer som opererer hunder som lider av luftveisproblemer kan melde fra til den svenske kennelklubben, men det er frivillig.

– Kommer de til oss ber vi om at vi får melde fra om at vi har operert, ellers gjør vi det ikke, sier Henrik Hedberg.

Siden Trubbnose-opprøret i 2015, da 153 veterinærer i Sverige protesterte mot de knebøyde hunderasene, de såkalte brachycephalics, har saken vært gjenstand for heftig debatt. Forbud er under diskusjon i mange andre land.

Raser forbudt i Norge

Hans Rosenberg, en talsperson for den svenske kennelklubben, sier at organisasjonen er klar over helseproblemene til hunderaser med sløv nese.

– Det er ikke noe nytt. I lang tid har ekstremer blitt belønnet uavhengig av hvordan hunden er påvirket. Men mye har blitt positivt påvirket i Sverige.

Mops, fransk bulldog, engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel er eksempler på raser med sløv nese. Tidligere i år ble de to sistnevnte rasene forbudt i Norge, med støtte fra den nasjonale dyrevernloven. Hans Rosenberg er kritisk.

– Det er synd de tok den avgjørelsen. Vi mener dette er feil og ikke løser problemet, sier han.

I Sverige har problemstillingen så langt ført til sterkere regler for bedømmelse på utstillinger, og dermed til avlsregulering. Informasjon og kunnskap er veien videre ifølge den svenske kennelklubben.

– På utstillinger blir en hund diskvalifisert hvis den ikke kan puste normalt. Så han er utelukket fra avl, sier Hans Rosenberg.

Voldelige reaksjoner

Veterinærer Hallands Nyheter har snakket med, men som ikke tør å nevne navn på grunn av de voldsomme reaksjonene som har skjedd – selv i form av drapstrusler – synes ikke tiltakene som er innført i Sverige er nok. Ifølge en av veterinærene er noen av hundene som behandles så dårlige at livene deres kan sammenlignes med dyremishandling. Hvis en endring skal skje, så må rasebeskrivelsen endres, fortsett.

Brachycephalic, eller butt-nesed som de ofte kalles i daglig tale, er raser som har en forkortet hodeskalle og derfor en kortere nese enn gjennomsnittshunden.

– De er laget slik at snuten flyttes bakover slik at de får en trang hals. Det er i genene de kan klemme neseborene med små åpninger. Jo tettere disse er, jo dårligere blir luftkondisjoneringen. Effekten det gir kan sammenlignes med å puste gjennom et sugerør, forklarer veterinær Henrik Hedberg.

Menneskelig forfengelighet

En hundes nese spiller en viktig rolle i å puste så vel som avkjøling, fortsetter han.

– I midten av nesen er et område med mye blodgjennomstrømning som fungerer som et kjølemiddel og som er mindre hos disse rasene. De har dårligere temperaturregulering. Det har mange effekter, sier Henrik Hedberg.

Han mener at naturlig atferd bør fremmes under den svenske dyrevelferdsloven.

– Det er synd på enkeltmennesker. Dette er gjort for menneskelig forfengelighet, ikke for hundens skyld.

Flere nyheter om Varberg finner du her

De siste kjøpene av lokale boliger finner du her

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.