Konflikten med teatergruppen førte til politisk skandale i Norge

Black Box Teater i Oslo satte i november opp forestillingen Ways of Seeing, som blant annet tok opp fremmedfrykt i Europa. Teatergruppen skal ha ønsket å kartlegge rasisme i Norge og viste i forestillingen bilder av politikernes hjem, blant annet hjemmet til justisminister Tor Mikkel Wara.

Waras samboer anmeldte forestillingen til politiet for invasjon og krenkelse av privatlivet og mente teatret dermed kunne bidra til truslene mot statsråden.

Skriblerier og trusselbrev

Kort tid etter ble parets hjem utsatt for flere angrep: et feilaktig trusselbrev, en brennende søppelbøtte og hakekorsformet graffiti, men politiets etterforskning mislyktes. Norsk sikkerhetspoliti PST ønsket å sette opp overvåkingskameraer rundt huset for å øke sikkerheten, men ble stoppet av partneren deres, som mente det var for påtrengende.

Men det ser ut til at det fortsatt var minst ett kamera, for ifølge norske medier er det gjennom slik overvåking at PST skal ha skaffet bevisene for at det var partneren som startet familiebilen. Bilbrannen oppsto for en drøy uke siden og Waras partner ble pågrepet torsdag.

Nå har statsråden gått ut.

«Enestående historie»

– Det er en eksepsjonell utvikling av hendelser uten sidestykke i norsk historie at en justisministers partner er mistenkt for en forbrytelse som dette. PST, som etterforsket hendelsene, er også underlagt justisministeren og har vært inne i hans hjem. Så det er en spektakulær historie på alle måter, sier NRK-reporter Tormod Strand, som dekket hendelsene.

Allerede før bilbrannen hevdet teatergruppen at det var funnet opp hærverk og trusler for å sette opp ensemblet. Gruppen, som har flere innvandrermedlemmer, ble også utsatt for hat og rasisme i løpet av vinteren. Et problem med debatten i Norge er at den dreide seg om et show som ikke så mange har sett.

– Det som ligger til grunn for debatten er et teaterstykke som kun gikk noen få ganger i fjor høst og som svært få har sett, sier Tormod Strand.

Tor-partner Mikkel Wara nekter for lovbruddet. Politiske eksperter i Norge mener det blir vanskelig for justisministeren å komme tilbake.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.