Kommuner slår alarm: Strømmangel driver nye bedrifter vekk – Nyheter (Ekot)

Kungsör er en av 24 kommuner som i Ekot-kartleggingen svarte at flere næringsoppgjør ikke fant sted på grunn av strømnettets begrensninger.

– Den siste forespørselen gjaldt en batterifabrikk som hadde gitt 4500 nye arbeidsplasser. Vi klarer ikke å levere den strømmengden som er inkludert i forespørselen, sier Ida-Maria Rydberg, næringssjef i Kungsör kommune.

Søknaden kom i vår og ble sendt til flere kommuner. Svar fra kommuner viser at kun noen få kommuner i Sverige har mulighet til å være vertskap for så store elektrisitetsintensive anlegg.

I de senere år så er det flere selskaper som ønsket å bosette seg i Kungsör hvor effekten ikke var nok.

– Det var forresten produksjonsindustrien og ofte er det bare ikke mulig effektmessig, sier Ida-Maria Rydberg.

Situasjonen i Kungsör det er langt fra unikt. 163 av de 290 kommunene i landet svarte på spørsmålene våre og 24 kommuner opplevde lignende situasjoner.

Kun fem kommuner melder at dette er forespørsler om store datasentre eller batterifabrikker som er mottatt av flere kommuner.

Samtidig viser kartleggingen at problemet strekker seg over hele landet. Fra Trelleborg i sør til Överkalix i nord.

– I 2018 ble vi spurt om et datasenter og i 2021 om et oppdrettsanlegg, men det fungerte ikke på grunn av lav kapasitet. Totalt dreier det seg om 40 nye arbeidsplasser som ikke har blitt noe av. Hvis vi ikke kan vokse selv når vi har muligheten fordi vi ikke får strøm, er det ødeleggende, sier Bo Häggroth, som er forretningsstrateg.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.