Ikke mer ny kapital for SAS

Sydbank-analytiker Jacob Pedersen at nyheten delvis var ventet.

– Det er et (lite) dytt i riktig retning for alle stater å konvertere gjeld til egenkapital. Men det redder ikke SAS. Den ballen er i stor grad i hendene på andre kreditorer og ansatte, sier han Industri i dag.

SAS» gjeld til Norge er på 1,5 milliarder SEK. Selskapets plan er å konvertere totalt cirka 20 milliarder svenske kroner i gjeld og hybridobligasjoner til egenkapital, samt fylle på kassen med minst 9,5 milliarder SEK i ny kapital.

Ifølge statsråd Jan Christian Vestre hadde de en god dialog med SAS, men har derfor ikke tenkt å bidra med mer penger til selskapet. Om nødvendig kan imidlertid en konvertering av gjeld til nye aksjer aksepteres.

Samtidig sa Vestre at han ikke ser Norge forbli en langsiktig eier av SAS.

Den norske stat solgte sitt tidligere eierskap i SAS i 2018, men har siden lånt selskapet 1,5 milliarder kroner.

Risikerer fortsatt streik av pilotene

Samtidig risikerer flyselskapet en pågående pilotstreik da partene ikke har klart å finne en løsning. Pilotene har varslet at de går ut i streik onsdag. Ifølge norske E24 vil dette berøre nærmere 900 piloter i Sverige, Danmark og Norge. Effektene av dette er at opptil 250 avganger er i fare hver dag, noe som påvirker 45 000 reisende per dag.

Mekler i denne saken er Meklingsinstituttet.

– Det er sterke motsetninger, alle som har fulgt med på festspillet i media har forstått dette, sa Jan Sjölin, tidligere oppdragssekretær i kommuneforbundet og en av meglerne, til Dagens Industri.

Det var i midten av juni at de fire SAS-pilotforeningene erklærte at det ikke lenger er hensiktsmessig å akseptere et tidsbegrenset kostnadsreduksjonstilbud.

Foreningene viser til at SAS ble tilbudt tidsbegrensede krisekontrakter to ganger under pandemien, noe som hadde styrket selskapets økonomi. Men i stedet fikk de et nei og så SAS forlenge betydelig forverring av forholdene. Nå krever pilotene forbedringer i dagens avtale, som betyr høyere lønn og bedre vilkår. Det vil også bety en betydelig kostnadsøkning for SAS.

Pilotforbundet innkalte da til streik fra 29. juni.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.