Her hilser finnene på kongen – nå raser norske myndigheter

Allerede i april ble byene enige om at alt laksefiske i vassdragene i Tanaelva, samt i fjord- og havområdene, skal forbys i løpet av sommeren. Noe som også gjaldt i fjor sommer. Årsaken er at laksebestanden i den norsk-finske elva har svekket seg betydelig de siste årene.

Fiskeforbudet i Tana

Nordmennene var gode i klassen og innførte forbudet.

Men i Finland går det tregere.

Finlands president Sauil Niinistö må signere lovforslaget i Riksdagen før det kan gjennomføres. Det tok litt tid – og derfor kan finske statsborgere fiske som vanlig mens nordmenn på den andre siden vennligst får lov til å se på.

Tirsdag kveld benyttet laksefisker Valde Ranttila anledningen til å lande en femkilos laks. Og på Facebook skrev han en hilsen til både Finland og Norge:

«Takk til vår president Sauli Niinistö for at vi fikk lov til å fiske laks på den berømte Tana. Hilsen den norske kongen».

Norske myndigheter er rasende

Laksefiskerens ord gjorde norske myndigheter rasende. De har nå kontaktet finske myndigheter og bedt dem ta grep mot laksefiske.

– På norsk side er vi sjokkert over utviklingen og tar sterkt avstand fra fiske på finsk side. Akkurat nå er det en liten gruppe fiskere som henter ut laksen som er fredet», skriver Aleksander Øren Heen til NRK Sápmi.

Viktigere enn laks

Med finske fiskere ser det ut til at det ikke spiller noen rolle. Valde Ranttila er uenig i at lokalbefolkningen utgjør en trussel mot brunlaks.

– President Sauli Niinistö har mye viktigere ting å tenke på nå enn laks, NATO-medlemskap og krigen i Ukraina, sier han til NRK.

Og det er andre som tenker som ham. 87 år gamle laksefiskeveteran Ándde Niillas Länsman synes det er trist at naboer og slektninger på norsk side ikke er synlige fra elva. Og til tross for at den finske presidenten sannsynligvis vil vedta loven som forbyr fiske innen få dager, vil det ikke stoppe ham fra å gjøre det.

– Jeg skal fortsette å fiske fordi en del av elva på bostedet mitt er i privat eie. Politiet kan bare komme, sier han.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.