Her er tre nyheter i korte trekk

SAS varsler blokade på Arlanda

Forhandlingene om ny tariffavtale mellom SAS og pilotforbund i Norge, Sverige og Danmark har stanset.

For to uker siden varslet det svenske pilotforbundet streik ved SAS-basen på Arlanda fra 29. juni dersom det ikke oppnås enighet med arbeidsgiver før da.

SAS har nå svart på streikevarselet med å varsle lockout, det vil si utestengelse av ansatte fra jobb, melder det norske energiselskapet. NRK med henvisning til brev fra SAS til Formidlingsinstituttet.

Kunngjøringen er begrunnet med at det svenske pilotforbundet har sagt opp tariffavtalen med SAS og varslet totalstreik.

LES MER: SAS varsler blokade på Arlanda

Supervåpenet i aksjon i Ukraina

Det amerikanske robotsystemet HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) er nå operativt i Ukraina.

«Takk til min amerikanske kollega og venn, forsvarsminister Lloyd Austin, for disse kraftige verktøyene! Sommeren vil bli varm for de russiske okkupantene,» skriver den ukrainske forsvarsministeren Oleksii Reznikov Twitter.

HIMARS er et av de mest avanserte robotsystemene i verden med en rekkevidde på over 70 kilometer. Dette gir Ukraina, som befinner seg i en stadig mer presserende situasjon i de østlige delene av landet, en helt ny mulighet til å skyte langt bak de russiske frontlinjene.

Robotsystemet ble levert mot det ukrainske løftet om ikke å presse over grensen til Russland, da det ville øke spenningen mellom NATO og Russland.

LES MER: Siste nytt om invasjonen av Ukraina

Midtsommer kan være den varmeste de siste 50 årene

Nye varmerekorder i sikte. Midtsommerhelga byr på sol og pauser over hele landet.

– Hvis vi et sted kommer over 31 grader, noe som ikke er umulig, blir det den varmeste midtsommerkvelden de siste 50 årene, sier Lasse Rydqvist, meteorolog ved Storm Meteorologisk Institutt.

Årsaken til den høye sommervarmen er et høytrykk som bygger seg og legger seg øst i Sverige, samtidig som det er lavtrykk i Atlanterhavet. Kombinasjonen forårsaker sørlige vinder som bringer varm luft fra kontinentet.

– Dette er mildt sagt et midtsommervarsel som skiller seg ut. Du trenger nok å drikke litt mer enn noe annet vann, sier Lasse Rydqvist.

LES MER: Midtsommervær: værmelding dag for dag

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.