Gode ​​tapere – bra for demokratiet

Det er alltid vinnere og tapere i politiske valg. Det betyr at noen velgere må leve med avgjørelser de ikke liker. Men graden av misnøye avtar dersom de slagne politikerne meddeler at alt har gått bra, med andre ord er de gode tapere.

  • Publisert 05:42 13. september 2022

«Taperside»-velgere som får et godt taperbudskap fra sine politiske ledere har mindre sannsynlighet for å finne feil i politiske beslutninger enn tapere som ikke har fått med seg budskapet. Dette viser en ny studie fra Gøteborgs universitet.

Gode ​​meldinger fra tapere må bekrefte at tapernes leir er rett før partilederen minner dem om spillereglene, sier statsviter Peter Esaiasson, medforfatter av studien.

Han mener at det å akseptere politiske tap er avgjørende for demokratiet. Det er imidlertid ikke alltid lett. En god taper må akseptere at den andre parten fikk det de vil og at deres regler gjelder.

– Betingelsen for å akseptere politisk nederlag er imidlertid at spillet har blitt spilt riktig og uten juks.

«Han bør huske spillereglene»

Samtidig er det forskjell på å tape et valg og å tape når det tas konkrete beslutninger mellom valgene.

Omstridte valg kan føre til konflikter om kontrollen over statsmakten, for eksempel når tapere nekter å akseptere valgresultatet.

Konkrete beslutninger, som å heve bensinavgiftene, stenge skoler og utvide vindkraften, påvirker folk mer direkte.

På sikt kan følelsen av urettferdige avgjørelser føre til at innbyggerne mister troen på legitimiteten til det demokratiske systemet.

– Partilederne bør derfor bekrefte at det er feil å heve pensjonsalderen for statsansatte, legge ned nærskolen, eller hva det nå var, og først da minne dem på forpliktelsene som følger med demokratiet, akkurat som de gjør med valgnatten, sier Peter Esaiasson.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.