Gahr Störe: Sikkerhetsgarantien gjelder for medlemmer

30-minutters programleder Anders Holmberg spør Jonas Gahr Störe om Sverige får militærhjelp dersom vi blir angrepet på samme måte som Ukraina.

– Her må vi være formelle og (bemerker han, red) NATOs kollektive sikkerhetsgaranti, som har vært NATOs styrke siden 1949, gjelder medlemmene, svarer Gahr Störe og fortsetter:

– Sverige er medlem av EU som har sine egne formuleringer når det kommer til solidaritet, det er ingen garanti for militær sikkerhet. I de nordiske landene har vi ulike uttrykk for at vi ikke skal bli rammet av en konflikt i et nordisk naboland. Men den har ikke karakteren av sikkerhetsgarantien som NATOs artikkel 5 har: én for alle, alle for én.

Velkommen Sverige og Finland

Spørsmålet om NATO-medlemskap har blitt et politisk sprengstoff i Sverige siden Russland invaderte Ukraina. Flere partier, ledet av moderate, presser på for saken, mens de svenske sosialdemokrater og demokrater ser ut til å myke opp motstanden.

Den norske statsministeren ønsker både Sverige og Finland velkommen som medlemmer av Forsvarsalliansen:

– Det vil utdype samarbeidet som landene våre allerede har. Men mitt politiske og prinsipielle syn er at de er to stater som bør ta sine egne beslutninger og ikke skal bli utsatt for press fra de som vil ha dem og de som ikke gjør det.

Javascript må være aktivert for å spille av videoen

Bør Sverige bli med i NATO? – Hør svaret fra Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.