Forskjellene er uholdbare: Gjenta områdene strømpriser

DISKUSJON. Åtte års regjering sammensatt av Socialdemokraterna og Miljöpartiet har revet dype sår i Sveriges energiforsyning. Hele landet vårt har i lang tid kunnet ta grønn og billig strøm for gitt, og tilgang har aldri vært til hinder for verken næringslivet, privatpersoner eller det offentlige. Nedleggelsen av svensk atomkraft, kombinert med utilstrekkelige investeringer i vår energiinfrastruktur, har gjort elektrisitet både dyrt og utilstrekkelig.

Selv om moderatene både i Skåne og Blekinge har advart om konsekvensene i flere år, hevdet Socialdemokraterna at Sverige hadde store strømoverskudd. Samtidig som Sverige ifølge Socialdemokraterna hadde et strømoverskudd, kunne ikke bedrifter i Sør-Sverige utvide sin virksomhet fordi det ikke var nok strømkapasitet og andre bedrifter måtte advare folk om at strømmen ble for dyr.

Situasjonen må løses – her og nå

Strømmangel er derfor ikke bare et spørsmål om kostnader, men til syvende og sist også om arbeidsplasser. Papirfabrikken Klippan i Skåne måtte i fjor si opp en tredjedel av de ansatte fordi strømprisene ikke lenger gjorde full drift lønnsom. At 24 personer må reise hjem til familiene sine og fortelle dem at de ikke lenger har jobb – på grunn av høye strømkostnader – er en forferdelig fiasko.

Rimeligvis bør det være gode muligheter for å redusere antall strømprisområder.

Det er åpenbart at Sverige trenger en ny energipolitikk og en ny regjering. De moderate er det partiet som har den mest gjennomtenkte og seriøse planen for å sikre Sveriges fremtidige energiforsyning, gjennom en langsiktig sikker bygging av svensk atomkraft sammen med andre energityper. På den annen side må moderate også ta ansvar for utsiktene på kort sikt der både bedrifter og husholdninger risikerer en kostnadssmell den kommende vinteren. Den allerede foreslåtte reduksjonen av energiavgiften er positiv fordi en stor del av strømregningen består av skatter og avgifter, men det er ikke nok.

Urimelige forskjeller

Det er ikke rimelig at innbyggerne i Skåne og Blekinge betaler mye mer for strømmen sin enn resten av Sverige. Moderaterna må sette beina på beina og gjøre reform av strømprisområdene til en av sine toppprioriteringer ved valgseier.

Målet med denne reformen bør være å standardisere forskjellene mellom de ulike delene av landet. Ser vi på våre naboland har de alle ulike regionale inndelinger der Norge er delt i fem, Danmark i to, Finland i ett, og de baltiske landene er hvert ett område. Rimeligvis bør det derfor være gode muligheter for å redusere antall strømprisområder. Uansett hvilken løsning reformen lander i, trenger Sverige å utvikle energiproduksjonen i fremtiden slik at ulike deler av landet får sin egen store energiproduksjon i stedet for at Nord-Sverige må produsere strøm som forsyner hele landet.

Lover en reform av strømprisområdene

Høye drivstoffpriser, høye strømpriser, høyere renter og skyhøy inflasjon risikerer å skade den innenlandske økonomien i store deler av Sverige alvorlig. Hvis vi som parti ønsker at hele Sverige, ikke minst Sør-Sverige, skal kunne leve og utvikle seg, så trengs det konkrete reformer. Moderaterna er allerede det partiet som har fått flertall i Riksdagen for å redusere drivstoffavgiftene og man har den beste langtidsplanen for energiforsyning.

Tiden er inne for at de moderate også blir det opplagte valget for de som ønsker å gjøre noe med strømprisene i Sør-Sverige også på kort sikt. Det er på tide at Moderaterna lover en reform av strømprisområdene.


Av Anna Jähnke (M)

Leder i Skånes regionale utviklingsutvalg

Elin Petersson (M)

Leder i Blekinge regionale utviklingsutvalg

20 tips: hvordan spare strøm hjemme

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.