Forbundskaptein Caroline Sjöblom før F19-EM

For første gang siden gull i EM i 2015 kvalifiserte Sverige seg til F19-EM. Den første mot Tyskland 27. juni er rundt hjørnet for Sverige, som også har England og Norge i gruppa. Alle Sveriges kamper i Tsjekkia vises på SVT Play.

– Jeg tror mye på denne gruppen, vi har mange matchvinnere i troppen vår som er klare til å sparke jobbene sine, sier F19-kaptein Caroline Sjöblom.

Bilde: Caroline Sjöblom spiller sitt første mesterskap som kaptein på landslaget denne sommeren.

Det har allerede gått sju år siden Sverige, med Stina Blackstenius i spissen, ble europamestere da F19-EM ble avgjort i Israel i 2015. Fra det gulllaget er det fire spillere i dametroppen som de skal spille mot europeerne i sommer. . Faktisk spilte 18 av de 23 spillerne i EM-troppen F19-EM.

– Det er veldig viktig at vi deltar i ungdomsmesterskapene. Det gir en flott opplevelse for spillere å bli med og konkurrere mot de beste. Jeg er overbevist om at ledelsen og jeg også kommer til å lære mye av dette mesterskapet, som vi så tar med oss ​​til andre sammenhenger. Det er gunstig for svensk fotball at vi kvalifiserer oss og deltar i ungdomsligaen, sier F19-landslagskaptein Caroline Sjöblom som fortsetter:

– Jeg snakket med pappaen til Filippa Angeldahl i mottakelsen etter OL-sølvet, hvor han nettopp nevnte F19-EM der Filippa var med og vant. Noe som gjorde ting mye enklere nå som hun kom inn og spilte helt fantastisk under OL, som var hennes første mesterskap på seniornivå.

I sommer får 20 nye spillere en viktig ligarutine når Sverige deltar i F19-EM, som i år avgjøres i Tsjekkia fra 27. juni til 9. juli. Veien gikk gjennom to kvalifiseringsrunder til EM som ble spilt midt i kronens bølger, noe som bidro til forberedelsene.

– Mens andre nasjoner kunne spille landskamper, hadde vi bare en kort hjemmebane før vi kvalifiserte oss til EM 1. Vi var ikke så forberedt som jeg håpet, men vi løste det på en positiv måte. Vi trente godt og spillerne var veldig lydhøre, noe som gjorde at spillet og ideen vår stabiliserte seg ganske raskt, sier Caroline Sjöblom.

Den første europeiske kvalifiseringskampen begynte med en dramatisk kamp mot Island, hvor Sverige gikk fra 0-1 til 2-1 etter en scoring i siste liten fra Svea Rehnberg. Etter det ble Serbia beseiret med komfortable 4-0, men i gruppefinalen mot Frankrike ble det tap på utfordring med 0-1.

– Vi hadde noen defensive utfordringer i den første kampen mot Island. Vi havnet i en ulempe, men vi snudde og viste ferdighetene våre. Da løste vi godt mot Serbia hvor vi kunne vunnet med enda flere mål enn 4-0. Gruppefinalen mot Frankrike var en av de beste kampene vi spilte i min tid som kaptein på landslaget. Vi hadde et mål som feilaktig ble dømt for offside, rib- og stolpetreff. Vi var nær ved å slå Frankrike, jeg er glad for å ta hevn på dem i EM i semifinalen eller finalen. Men det fungerte som en god tennvæske til EM 2-kvalifisering, sier Sjöblom.

I kvalifiseringen til European 2 fikk Sverige en rask start med to innledende hjemmeseire i Borås, først slo laget Polen 4-2, deretter Kroatia 4-0. Den tredje og siste kampen var gruppefinale mot Danmarks nordiske naboer, også det på seks poeng. Et kryss var nok for Sverige, men to scoringer fra Svea Rehnberg ga tre poeng, gruppeseier og EM-billett.

– Historisk har vi hatt vanskeligheter for Polen med tidligere årskull, men denne gangen løste spillerne problemet med dyktighet og vant kampen uten bekymringer. I den andre kampen mot Kroatia måtte vi prøve å møte en motstander med en helt annen spillestil enn det vi er vant til. Vi hadde en vanskelig første omgang, men i intervallet gjorde vi noen endringer som ga resultater. Vi vant med nok mål til å komme først i gruppen i den siste kampen mot Danmark. Danmark var seedet favoritt i trekningen. Vi tok kampen med en gang og spillerne løste seg veldig bra på banen. Vi gjorde Danmark frustrert og satte i gang kampen hele tiden. Det var en stor seier og det var deilig å gå til EM ved å vinne og ikke krysse.

Er følelsen etter sluttsignalet og EM-plassen sikret?
– Jeg er alltid tydelig med målene mine og har en prosess for å nå dem, så for meg var det mer en ting jeg kunne kontrollere. Samtidig var jeg selvfølgelig utrolig glad og stolt over spillerne som var veldig fornøyde. Det har blitt registrert at dette har vært stort for spillerne, som setter utrolig stor pris på landslaget og EM-sluttspillet. Det var veldig hyggelig å være med og dele den følelsen med alle de ansatte som oppførte seg på en eksemplarisk måte gjennom hele kvalifiseringen.

Hva vil du si er de store grunnene til at du kvalifiserte deg til EM?
– Vi har en veldig sterk spillerstall, vi har mange dyktige spillere å velge mellom, så presterer de når de kommer hit og spiller på landslaget. Mange av spillerne har viktige og støttende roller hjemme på klubblagene sine. Jeg har ekstremt kunnskapsrike ledere rundt meg med en herlig blanding av alder og kjønn som skaper et trygt miljø der jeg tror spillere trives. Jeg for min del kom til denne rollen med svært nyttig erfaring fra tiden som assisterende kaptein i andre ungdomslandslag. Jeg har vært med, sett og lært mye av rollen som nå har vært veldig verdifull for meg i rollen som kaptein på landslaget.

Melk i koppen? En kvintett med skadede spillere. Under kvalifiseringskampen borte la den ene spilleren etter den andre seg på grunn av langtidsskader. Først Monica Jusu Bah og Rosa Kafaji. Deretter Linnea Folkow, Nesrin Akgün og Ellen Wangerheim. Totalt scoret de fem mål og to målgivende pasninger under den europeiske kvalifiseringen. Alle fem går glipp av F19-EM i sommer.

– Det er klart det er et stort tap for oss, spesielt i angrep ettersom fire av spillerne er gode scorere. Det skal bemerkes at de fem ikke er med, både på og utenfor banen. Samtidig drar vi til Tsjekkia med en veldig sterk tropp med ekstremt kvalifiserte spillere som jeg har full tillit til.

Hvordan har tiden gått siden du fullførte EM?
– Vi har sett mange kamper og klipp av spillere som har vært viktige for EM-troppen, jeg hadde totalt 38 spillere i bruttotroppen min som jeg fulgte litt mer. Å bygge en tropp er som å legge et puslespill, det er mange gode spillere som ikke har kommet, men jeg velger å fokusere på å gi 20 spillere en sjanse. Parallelt fordypet vår analytiker Tomás Pereira våre motstandere i gruppen. Det var mye arbeid, men svært presserende utfordringer.

Sverige er trukket inn i gruppe B og spiller sin første EM mot Tyskland mandag 27. juni. Deretter venter England til 30. juni før gruppekampen avsluttes med nordisk derby mot Norge 3. juli.

– Mitt håp er at vi er best mulig forberedt. At spillerne er trygge på oppgaven og vet hva de skal gjøre på banen og også vet hva de skal gjøre hvis det ikke går som planlagt. Vi ledere og trenere må ha gjort vårt for at spillerne bare kan komme ut og kjøre mot Tyskland i åpningskampen, for det blir nødvendig. Tyskland er en sterk fotballnasjon som tar gull og medaljer det meste av tiden i disse ungdomsligaene, de har et enormt utvalg av spillere. Men vi kan definitivt slå Tyskland. Jeg tror virkelig på denne gruppen, vi har mange vinnere i troppen vår som er villige til å gjøre jobben som er nødvendig for å ta tre poeng. Mye lenger velger jeg å ikke se. England har en god tropp med mange spillere med klubbadresser på deres primærspråk. Norge er som vanlig et godt fysisk lag som liker å spille rett og løpe bak.

– Men som sagt er all oppmerksomhet rettet mot den første kampen mot Tyskland, avslutter en håpefull landslagskaptein.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.