Få regioner har bistandsplaner for obstetriske psykotika – Nyheter (Ekot)

Da Alice ble født det tar et par uker før moren hennes, Sandra, lider av fødselspsykose. Det er en sjelden akutt tilstand som gir økt risiko for selvmord. Når Sandra legges inn til behandling, tilpasses medisinen slik at hun kan fortsette å gi Alice sin morsmelk. Men så er det ingen plan for hvordan det skal gå. Sandra er blant annet invitert til å sitte i gangen for å møte babyen sin.

– Det var slett ikke tilpasset en nyfødt mamma som ammet til den dagen hun ble innlagt der, sier søsteren Christine.

Det er mangel på rutiner for psykisk helsevern for nybakte mødre

Sandra er ikke i live i dag og det er derfor søsteren Christine forteller det. Avdelingen der hun pleiet Sandra manglet rutine for mødre, akkurat som på mange andre psykiatriske avdelinger i landet. 17 av 21 regioner svarte på Caliber-undersøkelsen. Fire av dem har en omsorgsplan og tre har spesielle rutiner for hvordan de skal gå frem når mor til et barn skal legges inn i psykiatrien.

I Halland er det klare rutiner for når en mor med barn er innlagt i psykiatrien. Der lager man et spesialrom hvor barnet og den andre forelderen også kan slippes inn og dersom det ikke er andre foreldre, ordne en ekstra klokke til barnet.

– Det er viktig av hensyn til sammenhengen at mor og barn kan være sammen mest mulig, sier helsesøster Maria Linde.

Nasjonale retningslinjer er nødvendige

Flere regioner opplever at denne pasientgruppen er for liten til å ha spesielle rutiner rundt og at de ikke har ressurser til det. Nettopp derfor mener Ing-Marie Wieselgren, prosjektleder i Uppdrag Psykisk Helse i Sveriges kommuner og regioner (SKR), at Socialstyrelsen som myndighet bør utvikle rutiner.

– Best mulig kompetanse akkurat nå, hva er det? Og det kan du få hvis du har skriftlige rutiner og hvis du har et slags bistandsprogram som er nasjonalt og som du kan holde deg litt til.

Sandra ble behandlet på en psykiatrisk klinikk i det sørlige Stockholm tidlig i 2020. Siden den gang har klinikken fikset flere ting, sier Svante Nyberg, driftssjef. Men han mener det bør være nasjonale rutiner for denne typen pasienter som landets klinikker kan lene seg på.

– Når det gjelder farlige forhold og hvor det kan være alvorlige risikoer i rammeverket, er det klart at også nasjonale retningslinjer er verdifulle, sier Svante Nyberg.

Christine og Sandra heter egentlig noe annet.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.