Equinor og VNG utvider samarbeidet om hydrogen

Disse to olje- og gasselskapene har et stort prosjekt på tegnebrettet, der Rostock blir sentrum for Tysklands omfattende hydrogenproduksjon med lagring av overskuddsCO2 i norske oljefelt.

Både norske Equinor og Tysklands VNG er allerede involvert i et PTX-samarbeid med fokus på å skape grønt drivstoff i form av hydrogen. Nå har de to olje- og gasselskapene besluttet å utvide sitt eksisterende samarbeid til å omfatte fangst og lagring av lavkarbonhydrogen, lavkarbonammoniakk og karbondioksid.

Dette fremgår av en nylig uttalelse fra Equinor.

I industriell skala

Det utvidede samarbeidet fokuserer på et konkret prosjekt i Rostock i Nord-Tyskland. Her skal muligheten for å lokalisere produksjon av lavkarbon hydrogengass i industriell skala med mulighet for havtransport og lagring av CO2 undersøkes.

Rostock-anlegget forventes å kunne produsere mellom 8 og 9 terawattimer med hydrogengass per år. Det tilsvarer i underkant av 20 prosent av dagens tyske hydrogenmarked. I tillegg skal anlegget kunne samle opp nærmere 2 millioner tonn CO2, komprimere det og transportere det til marine lager i Norge.

Prosjektet inkluderer også en 400 kilometer lang gassrørledning for å transportere hydrogen fra Rostock til hovedstaden Berlin og det tunge industriområdet Leipzig. I tillegg til rørledningen skal de to selskapene utvide og installere hydrogenforekomster i saltgrottene i Bernburg- og Bad Lauchstädt-områdene.

Endelig oppnås en avtale om tysk import av lavkarbon norsk hydrogen og ammoniakk.

Kulminasjonen av statlig samarbeid

Det omfattende samarbeidet mellom de tyske og norske olje- og gasselskapene må ses som en forlengelse av det 45 år lange statseide tysk-norske energipartnerskapet støttet og tilrettelagt av den tyske og norske regjeringen, skriver Equinor i meldingen.

Hydrogenindustrien i Europa er en del av EU-initiativet IPCEI – Important Projects of Common European Interest.

Selv med andre partnere

En såkalt IPCEI-status fjerner en rekke juridiske restriksjoner på statsstøtte til selskaper med Tyskland som viser mer enn 62 hydrogeninitiativer, inkludert prosjekter fra Equinor og VNG.

Begge selskapene har imidlertid også hydrogensamarbeid med andre selskaper.

Et samarbeid mellom Equinor og Engie vil på sikt levere lavkarbonhydrogen til deler av Nederland, Frankrike og Belgia. Tilsvarende har VNG som mål å produsere såkalt turkis hydrogen med naturgass i 2023 i samarbeid med det tyske olje- og gasselskapet Wintershall Dea.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.