Eksperter på Bidens feil: «Du mener det han sier»

Det var mandag at president Joe Biden åpnet USA for å militært forsvare den de facto autonome staten i tilfelle et mulig kinesisk angrep i fremtiden.

Han knyttet saken til vestlig støtte til Ukraina etter den russiske invasjonen av landet og understreket at dersom støtten avtar, kan det få konsekvenser for andre deler av verden.

– Hvilket signal vil det sende til Kina om kostnadene ved det. . . prøve å ta Taiwan med makt? Du kjenner Biden.

Kort tid etter gjorde Det hvite hus det klart at uttalelsen ikke innebar noen politikkendringer for Taiwan.

Eksperter: «Du mener det som står»

Men Biden mente akkurat det han sa, ifølge flere eksperter det norske Dagbladet har snakket med.

– Det var ikke feil der han landet dårlig. Biden har sagt tre ganger i løpet av et år at USA vil forsvare Taiwan. Det er ganske tydelig hva han mener, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde til avisen.

– Jeg tror Biden mener det han sier. Fra starten av sin politiske karriere er han kjent for å si ting skarpt, sier Eirik Løkke i tenketanken Civita i Dagbladet.

Rettet flere ganger tidligere

Det er ikke første gang presidentens stab har blitt tvunget til å korrigere påstandene hans. Da Biden holdt en tale i Warszawa i mars, kalte han Putin gjentatte ganger for en «diktator».

«For guds skyld, den mannen kan ikke holde seg ved makten,» sa Biden da.

Etter Bidens uttalelse gikk Det hvite hus ut og kunngjorde at presidenten «ikke krever regimeskifte i Russland», men sa at «Putin ikke kan få lov til å utøve makt over nabolandene».

Det kom bare et døgn etter at Det hvite hus ble tvunget til å avklare en annen påstand som kan tolkes som at amerikanske tropper gikk inn i, eller allerede har gått inn i Ukraina.

«Skap spenning»

Eirik Løkke mener det er problematisk når president Joe Bidens uttalelser blir korrigert av hans egen stab.

– Rettingen skaper usikkerhet og gir inntrykk av en president som ikke har kontroll. Det skaper spenning og verden blir usikker på hva USA faktisk ønsker å gjøre i den gitte situasjonen. Men det er klart at han snart er 80 og litt eldre, sier han til Dagbladet.

LES MER: Biden: USA vil beskytte Taiwan hvis Kina invaderer
LES MER: Kritikk av Joe Biden etter de spontane ordene om Putin i talen

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.