Dragkampen om pensjoner setter fingeren i Lööfs dilemma

Antallet pensjonister øker og derfor også en stadig viktigere velgergruppe å overbevise. Dette er en av grunnene til at pensjon har blitt en prioritert sak for partiene foran høstens valg. V, S og SD skyldte alle på en valgkamp om pensjonistenes økonomi. Og allerede i midten av juni, når Riksdagen skal stemme over vårbudsjettet, skal første runde av den kampen avgjøres.

På den ene siden er det garantier for at Venstre fikk løslate Magdalena Andersson (S) som statsminister. Det betyr i snitt 750 SEK mer i lommeboken for én million pensjonister som er betimelige nok til å få betalt et par uker før valgdagen. På den annen side er det forslagene fra høyreopposisjonen som styrker økonomien til pensjonistene gjennom en økning i garantipensjonen og boligintegrering fra oktober. De ønsker også å redusere skatten for alle pensjonister og innføre en såkalt gass i pensjonssystemet, som først kan bli en realitet etter årsskiftet.

Senterpartiet bestemmer

Avgjørelsen ligger hos Senterpartiet. Hvem i høst og stemmer i den endelige avstemningen, vinner forslaget til M, KD, L og SD. Det betyr i så fall at sentrumspartiet for andre gang vil handle slik at et budsjettforslag fremforhandlet av SD går gjennom Riksdagen. Ikke lett for et parti hvis dyrt og hellig, han lovet aldri å gi innflytelse til SD. Spesielt ikke hvis de ønsker å beholde storbyens kvinnelige velgere appellert til av partiets sta SD-opposisjon.

Dersom Senterpartiet stemmer i stedet for regjeringens forslag, vil det støtte et forslag som Venstre har vedtatt. Og dette ville plassert dem tydeligere på rødgrønn side før valget, noe som ikke er optimalt for et parti som går til valg på en regjeringsløsning i «det brede sentrum» der både M og S er tenkt plassert.

Derfor setter pensjonsstriden også fingeren på sentrumspartiets dilemma i regjeringsspørsmålet.

Håper på et kompromiss

Nå håper Annie Lööf (C) på pensjonsgruppen der borgerlige og sosialdemokrater sitter. La regjeringen trekke tilbake kausjonen og forhandle frem et kompromiss. For ytterligere å styrke kravet påpeker Senterlederen at det er pensjonsgruppens jobb å forvalte pensjoner og at en viktig del av dette er å unngå budgivning på kampanjepensjon.

Men det er et stort problem at manøveren lykkes. Et forlik vil trolig kreve både en betydelig økning av garantipensjonen og en modell som sikrer den såkalte respektavstanden mellom de som har hatt et fullt arbeidsliv og de som har lav pensjon fordi de har jobbet mindre. En ligning som vil være vanskelig å løse på den korte tiden som gjenstår til budsjettavstemningen.

Videre må trolig M, KD og Ls vilje til å løse Senterpartiets vanskeligheter anses som ytterst begrenset.

SD og V må akseptere

Et annet moment som strider mot en løsning i pensjonsgruppen er at både SD og V må akseptere transaksjonen. Og hvorfor skal de gjøre det når de ikke får sitte ved forhandlingsbordet? Spesielt ikke fordi begge sider ser på forslagene som allerede er fremforhandlet som store suksesser.

De fleste sier at Senterpartiet til slutt vil bli tvunget til å bekjenne seg til farge. Og uansett hvordan de blir, kommer valget med ulemper. Det er ikke lett å holde seg til prinsipper når den politiske spilleplanen endres.

Ikke gå glipp av SVTs dekning av innenrikspolitikk i løpet av valgåret – meld deg på Politikbrevet HER.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.