Det nye landslaget stiller helt nye krav til spillerne

– Vi trenger ikke engang å spille hvis vi vil spille sånn, sier Dejan Kulusevski etter nederlaget mot Norge, og viser til det svenske spillets utseende i første omgang på Friends arena.

Han sier de må opp til alle nivåer og han tar ikke feil.

At Sverige jobber med en ny identitet spillmessig er nå godt etablert. Høstens problemer med mål forsvinner, de individuelle egenskapene og de beste ferdighetene til spillerne må settes mer i sentrum. Alt med den er veldig bra, men det betyr også at noen ting endrer seg ganske drastisk.

Det som lenge var hovedstyrken til landslaget var kollektivet. Det skjedde fordi det passet laget som Janne Andersson tok best og jobbet veldig bra lenge. Listen over spillere som har vært ute av form, ikke har hatt tid til å spille, har hatt det tøft i klubbens troppsmiljø og likevel har grepet inn og gjort en enorm innsats på landslaget kan bli lang. Så godt som hvem som helst kunne komme inn og opptre når som helst.

Men i løpet av disse seks årene har gruppen som utgjør det svenske landslaget sakte men sikkert endret seg og i dag trenger den mer for å være best. Og med alt vi nå vet om Janne Anderssons nye landslag, etter alle gangene hun har forklart, etter alt spillerne har sagt og det vi har sett i to kamper, kan vi vel si at dette vil stille nye krav til hver enkelt spiller.

■■■

Det er noen som har sett bra ut den siste uken, andre som må finpusses. At det ikke er perfekt ennå er noe alle kunne finne ut på forhånd. Dejan Kulusevski sier det kan ta et par år før alt går bra, og kapteinen på landslaget har mer eller mindre bedt om tålmodighet.

Det vil være nødvendig.

For selv om mange av spillerne spiller likt i klubblagene sine, og selv om mange av de som er her kjenner hverandre ganske godt, ser vi at det fortsatt er et landslag i endring, og slik er det i nye sko. Du får skrubbsår før du setter dem inn nok til at de føles komfortable. Det er ikke noe rart med det.

En borteseier mot Slovenia, et hjemmetap mot Norge med en av Europas toppscorer som hærfører. Hvis du bare skraper i overflaten, er det ingen grunn til å være spesielt bekymret, eller bekymret, som Janne Andersson vanligvis kaller det. Noe han derimot har snakket mye om er mangelen på tid til å spille og i noen tilfeller formen (eller selvtilliten) til mange av spillerne hans. Det blir så å si enda mer urovekkende fra nå av.

■■■

For når først disse nye skoene sitter tett, vil de sannsynligvis ikke prestere like bra som før med dette landslaget. Når du skal spille på spillerstyrker trenger du bedre spillere enn før og det kan hevdes at du har det i noen posisjoner. Men det krever også at spillerne uttrykker sine beste egenskaper på en helt annen måte enn før. Det er kanskje ikke i like stor grad mulig å komme i dårlig form og lav selvtillit og fortsette å gjøre det bra på dette landslaget.

Alle må opp og alle må holde seg der oppe.

Joakim Nilsson tar Norges andre mål

Han dro før Haalands andre fullskudd.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.