Det nye avhøret med 42-åringen ble avbrutt

Avhøret startet søndag ved lunsjtid. En halvtime senere ble han avkortet etter at politiet ikke klarte å overtale 42-åringen til å akseptere lyd- og bildeopptaket.

Ifølge forsvareren frykter hans klient at politiet vil manipulere materialet.

– Så langt har politiet insistert på å ta opp avhøret i lyd og bilde. Min klient nektet å bli tatt opp med lyd og bilde, med mindre dette ble vist offentlig i sin helhet, sier John Christian Elden til VG.

Han meddeler at avhørene er innstilt for dagen.

Også i går avbrøt et avhør med Zaniar Matapour.

– Vi fikk ingen forklaring fra ham i går. Vi gjorde et nytt forsøk i dag, men heller ikke nå har vi fått noen forklaring, sa politiadvokat Børge Enoksen på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Han understreker samtidig at politiet ivaretar den mistenktes rettssikkerhet og at registreringen er slik at det ikke er tvil om hva som ble sagt i avhørene.

Mange Oslo-borgere samlet seg på et minnested like ved homobaren der handlingen fant sted natt til lørdag.

Foto: Beatrice Lundborg

To menn ble drept og 21 personer ble skadet natt til sankthansdagen da en mann åpnet ild i en bargate i Oslo sentrum, inkludert restauranten Per på hjørnet og homoklubben London Pub.

42-åringen er mistenkt for drap, drapsforsøk og terrorkriminalitet. Det vil bli holdt skriftlig arrestforhandling i Oslo tingrett mandag. Men ifølge politiet har mannen allerede samtykket og vil derfor bli varetektsfengslet søndag

Det norske sikkerhetspolitiet PST holdt tidligere Zainar Matapour under oppsikt fordi han beveget seg i islamistiske miljøer. De kaller lørdagens hendelse en «ekstrem islamistisk terrorhandling».

Ifølge norske medier hadde den mistenkte tidligere i vår kontakt med en mann som beskrives som et sentralt element i islamistbevegelsen i Norge. I april stanset politiet de to mennene i en bil i forbindelse med nedbrenningen av Koranen til den islamofobe organisasjonen SIAN i Oslo, skriver VG.

Politiet patruljerer sperringene utenfor homobaren i Oslo sentrum.

Politiet patruljerer sperringene utenfor homobaren i Oslo sentrum.

Foto: Olivier Morin / AFP

Den kjente islamisten har blitt dømt flere ganger og lagt ut bilder av brente pride-flagg med meldinger om straff for homofile på sosiale medier, ifølge NRK.

John Christian Elden har tidligere representert mannen i retten. Han sier begge klientene var på en motdemonstrasjon mot SIAN i april, men at han ikke vet om de har et forhold til hverandre.

Zainar Matapours relasjoner og tilknytning til islamistiske nettverk står i sentrum for politietterforskningen, sier Børge Enoksen uten å kommentere hva myndigheten vet.

– Akkurat nå ser det ikke ut til å ha samarbeidet med andre. Men det er tidlig og vi kan ikke utelukke noe, sier Børge Enoksen om den mistenkte.

Politiet etterforsker om handlingen var politisk motivert, om den skal anses som hatkriminalitet eller om det kan ligge en psykisk lidelse bak handlingen.

– Det er flere hypoteser vi jobber etter. Det kan også være en kombinasjon av disse. Men det er for tidlig å si hva årsaken er, sier Børge Enoksen.

Politiet ønsker også at mannen skulle gjennomgå en psykiatrisk undersøkelse, noe han var uenig i, ifølge politiadvokaten.

John Christian Elden sier motivbildet fortsatt er uklart – og at spekulasjonene bør være på vakt.

– Alle spekulasjoner og pride-lenker bør være på vakt slik situasjonen er akkurat nå, sier han til TV2.

Etter handlingen økte Oslo-politiet tilstedeværelsen i byen. Etter råd fra myndighetene ble hovedstadens pride-tog feid vekk lørdag. Nå melder politiet at det ikke er nødvendig å avlyse flere arrangementer.

Mange av de skadde er nå utskrevet fra sykehuset, ifølge politiet. Ingen av de andre har dødelige skader.

Les mer:

Bekymringer blant muslimer: «Det vil være vår verste representasjon»

Hundrevis samlet seg i Oslo domkirke søndag

Mistenkt terrorangrep i Oslo, minutt for minutt

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.