Det er derfor bøker og musikk er forbudt i Ukraina

Ved starten av krigen vedtok Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi lover som forbød politiske partier med bånd til Russland. Siden den gang har det ukrainske justisdepartementet forbudt elleve politiske partier og beslaglagt eiendommene deres.

Suspensjonen vil gjelde så lenge krigslovene som er innført i landet råder.

Det største av de nå forbudte partiene, Opposisjonsplattformen – på livstid, hadde 44 av de 450 setene i parlamentet. Partiet ledes av Viktor Medvedtjuk, som har nære bånd til Russlands president Vladimir Putin. Den russiske presidenten er gudfaren til Medvedtjuks datter.

Det er ikke første gang

Men Ukraina har tidligere forbudt politiske partier. I 2015 ble det vedtatt lover som ville begrense «pro-sovjetiske holdninger og ideologi».

– I praksis har kommunistpartiet, som hadde vært en stor politisk faktor, blitt forbudt, sier Per Anders Rudling, historielektor ved Lunds universitet.

I tillegg har det ukrainske parlamentet forbudt musikk produsert av russiske statsborgere. Musikk av russiske artister må ikke gjengis i media eller på offentlig transport. Det vil også være forbudt å importere bøker av russiske forfattere. Kunstnere som fordømte den russiske krigen er unntatt fra loven.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.