Det åpner for å ønske Russland velkommen tilbake til ski-VM

I fjor vår valgte FIS International Ski Federation å følge IOC-linjen. Russiske og hviterussiske skatere ble utestengt fra å delta i de siste konkurransene i verdenscupen etter landets invasjon av Ukraina.

– Nå understreker vi at det ikke er mulig å arrangere konkurranser med russiske deltakere av ulike årsaker. FIS må ta en avgjørelse umiddelbart, sa det svenske skiforbundets president Karin Mattsson i begynnelsen av mars.

I vinter vil imidlertid russiske skiløpere kunne holde seg på startstreken igjen.

– Det vil ta uker eller måneder. Men ideen om å åpne dørene til Russland og Hviterussland begynner å vinne terreng. Det handler ikke om å arrangere konkurranser i Russland, men om å delta i FIS-konkurranser og verdensmesterskap, sier FIS-generalsekretær Michel Vion nummer to. Bilde.

«Forent i den sporten må være forent»

Han mener derimot at det ikke vil være mulig å være på pletten til premieren, men utelukker ikke at rytterne kan stå på startstreken i desember.

– FIS vil åpenbart ikke ta denne avgjørelsen uten en klar anbefaling fra IOC. Vi står med andre ord sammen om at idretten må forenes. FIS avventer klare anbefalinger fra IOC, sier han.

For øyeblikket er det mye som tyder på at deltakelsen vil skje under et nøytralt flagg.

Sverige reagerer på forslaget om Russland

Det gjør imidlertid ingen forskjell i det svenske skiforbundets øyne. Forbundspresident Karin Mattsson er helt uenig med Vion.

– Utgangspunktet vårt er at dette er utenkelig. Det er en uforståelig posisjon å ha akkurat nå og vi forstår ikke hvorfor han sier det, sier han.

– Vi har stikk motsatt oppfatning.

Mattsson sier de fra konføderasjonen vil kontakte Vion.

– Vi må selvfølgelig lytte til hva han egentlig mener og snakke om hva vi mener om saken.

Mattsson tror imidlertid ikke russiske og hviterussiske skiløpere vil bli ønsket velkommen tilbake til verdenscupen denne vinteren.

– Vion sier de vil følge IOC og jeg kan ikke forestille meg at IOC vil følge den linjen. Så jeg tror ikke vi trenger å bekymre oss, men det er ikke greit for meg å si det uansett. Det skaper forstyrrelser og uorden.

Mattsson avslutter med å si at hun tror på det «De nordiske landene og resten av skiverdenen vil trolig reagere som oss».

Russlands «plan B» dersom han ikke får komme tilbake

Han ser ut til å ha rett i dette.

– Vi har vært tydelige fra dag én på at det er direkte umoralsk for russere å delta i våre konkurranser når de angriper et annet land, sier Brede Bråthen, Norges Skiforbunds hoppsportssjef, til VG Clas.

«For vår del sier vi absolutt nei til russiske skiløpere», skriver det finske skiforbundet i en melding.

Russland har en «plan B» klar dersom den ikke blir tatt opp til VM igjen. Ifølge landslagstrener Juri Borodavko, som snakker med de lokale MatchTVså er det planer om en nasjonal cup med pengepremier som matcher det internasjonale verdenscupen.

– Det vil motivere pilotene, sier han.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.