Den nye TLV-applikasjonen for Kaftrio vekker nytt håp

Tidligere i år nektet TLV igjen å subsidiere behandling med Kaftrio i kombinasjon med Kalydeco, med henvisning til at behandlingen ikke er overkommelig. Til tross for trepartsforhandlinger med produsenten Vertex og regionene om lavere pris, klarte ikke partene å komme til enighet.

Som rapportert av Läkartidningen skapte budskapet ikke bare intens debatt, men førte også til at pasienter flyttet til utlandet, for eksempel til Danmark, for å få behandling.

Selskapet melder nå at det har sendt inn en ny tilskuddssøknad til TLV.

»Vertex er glade for å bekrefte at de har sendt inn en ny søknad til det svenske organet för dental- og farmasøytiske förmåner, TLV, for Kaftrio (ivakaftor / tezakaftor / elexakaftor) i kombinasjon med ivakaftor for behandling av kvalifiserte pasienter med alderen cystisk fibrose 6 og eldre mennesker med en F508del-mutasjon, sier Eric Gillberg, Vertex nordiske manager.

Søknaden ble levert 2. juni.

Ifølge Eric Gillberg «fortsetter selskapet å strebe etter å samarbeide og uten forsinkelser for å finne en løsning som gir pasientene tilgang til Kaftrio, og som er bærekraftig og akseptabel for alle parter.»

»Vi vet at dette er mulig. Kaftrio er for tiden tilgjengelig for kvalifiserte pasienter med cystisk fibrose i 31 land, inkludert Norge, Danmark, Finland, Nederland, Spania, Tyskland, Østerrike, Slovenia, Kroatia, Luxembourg, Frankrike, Italia og Storbritannia, sa han.

Marita Gilljam, klinikksjef for cystisk fibrose ved Sahlgrenska universitetssykehuset, ønsker alle velkommen.

– Jeg håper nå du kan få en positiv beskjed. De har allerede hatt mange felles forhandlinger og vårt håp er at det blir tatt en avgjørelse før de 180 dagene som er til rådighet for forhandlinger, sier han til Läkartidningen.

Behandling med legemidlene Kaftrio (ivacaftor – tezakaftor – elexacaftor) og Kalydeco (ivacaftor) virker direkte på den defekte ionekanalen som er hovedårsaken til cystisk fibrose og anslås å hjelpe opptil 90 % av alle pasienter med sykdommen i Sverige. Behandlingen har blant annet vist seg å forbedre lungefunksjonen.

Les også:

Nå kan flere pasienter med cystisk fibrose få Kaftrio

Pasienter med cystisk fibrose flytter til utlandet på jakt etter behandling

Lakartidningen.se

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.