De vil suge opp havet med karbondioksid

Menneskeheten har det travelt med å fikse klimaet, men karbondioksidinnholdet i atmosfæren fortsetter å stige. Nå ønsker flere og flere å fange karbondioksid for å få tilgang til problemet. Nå ruller det norske selskapet Heimdal ut en ny teknologi for dette.

Å fange karbondioksid fra atmosfæren er vanskelig, men blir stadig mer nødvendig når en irreversibel klimakatastrofe nærmer seg.

Ulike eksperimenter har blitt startet for å separere og deretter fange og lagre karbondioksid, men har hatt forskjellige utfall.

Den mest effektive metoden er å prøve å fange karbondioksid rett i nærheten av en kilde, for eksempel i en skorstein. Men for faktisk å nå målet på 1,5 grader ser det nå også ut til at det er nødvendig å fange klimagasser direkte fra luften eller havet. Sistnevnte utgjør forretningsideen til norske Heimdal, ifølge en artikkel i svensk avis.

Bak selskapet står to tidligere masterstudenter i energisystemer, Marcus Lima og Erik Millar.

Det er allerede relativt publiserte Climeworks, som har tiltrukket store mengder kapital for forretningsideen om å fange karbondioksid direkte fra luften og deretter lagre det i berggrunnen på Island hvor det til slutt vil bli til stein.

Men det er et anlegg som etter utvidelsen skal fange 40.000 tonn karbondioksid per år. Noe som kan sammenlignes med 59,2 milliarder tonn per år ifølge mennesker Det svenske Naturvårdsverket utgitt i 2019. Prisen per tonn karbondioksid fanget er også relativt høy: 7 300 SEK per tonn.

Den grunnleggende løsningen er å øke opptaket av karbondioksid i havet

I forhold til dette er det både billigere og enklere å fange opp karbondioksidet som havene allerede har tatt opp fra luften og som gir alvorlige konsekvenser for liv i ulike marine miljøer.

Havet har rett og slett vært lett kullsyreholdig i en rekke tiår, og konsentrasjonen av karbondioksid er 150 ganger høyere enn i luften.

Grunnideen i Heimdals oppfinnelse er å spalte sjøvann til surt og basisk ved hjelp av elektrisitet, for så å slippe ut baseløsningen igjen, skriver han. Techcrunch. Dette øker havets evne til å fange karbondioksid. Den resterende saltsyren kan deretter nøytraliseres og drikkevannet oppnås som et biprodukt.

Investorer samlet nylig inn 100 millioner SEK, og selskapet bygde et anlegg på Hawaii. Den gode nyheten er at hvert tonn karbondioksid planten kan fange er billigere enn det Climeworks fanger.

Nå, i forsøksanlegget, koster det 4500 SEK per tonn, men med eksisterende teknologi kan du gå ned til 700 SEK per tonn. Selskapet håper å kunne skalere opp driften innen tre år slik at det kan fange 250.000 tonn per år, skriver Svenska Dagbladet.

Les også:

Problemer med karbonfangst: de må bevares [Dagens PS]
Den svenske CSS-metoden kan gi energieffektiv karbonfangst [Dagens PS]

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.