De beste politikerne krever snillere samtaler i politikken

De har blitt mishandlet, truet og hatet. Denne uken er Mattias Karlsson (SD), Per Bolund (MP) og Johan Pehrson (V) gjester i en spesialepisode av Politikbyrån, som snakker om livet som politiker.

Deler av samtalen handler om samtaleklimaet i politikken – og Aftonbladets politiske sjefredaktør Anders Lindberg retter kritikken mot folkevalgte.

– Politikere i dag er delt i to. De som har makten sier ingenting, politikere som ikke har makt skriker av full hals. Og jeg vil si at det er politikere, ikke journalister, som senker nivået på sosiale medier i dag.

«Det har blitt vanskeligere»

Johan Pehrson er enig.

– Det ble vanskeligere. Men vi må tåle noe fordi vi er privilegerte. Vi sitter ved maktens bord og det er mange mennesker som føler seg usynlige. Noen av dem føles kanskje ikke så bra, og derfor kan du bli aggressiv. Dette må vi tilgi, sier Johan Pehrson.

Mattias Karlsson mener alle stortingspartier bruker kuttretorikk.

– Å late som om det ikke er tilfelle er bare tull. Men det er et iboende drama til dette, spesielt ettersom politikk har blitt stadig mer mediert. Det som får overskriftene er hva som er skarpt og konfronterende.

– Det er vanskelig å komme over, og noe vi må leve med. Men jeg tror vi må komplettere det for eksempel med programmer som dette som viser at politikere ikke hater hverandre, at vi er mennesker og at man kan skille mellom ting og mennesker. Det er viktig å hele tiden påpeke at vi skiller mellom ting og mennesker.

«Utviklingen er svært bekymringsfull»

For Bolund er han også enig i at politikerne har et ansvar for språkbruken.

– La oss se hvordan språket som brukes av politikere så videreføres til en slags politisk kø. Jeg synes det er en svært bekymringsfull utvikling på sosiale medier, men også på tonen i politikken. Jeg tror det er stor forskjell mellom partene.

Har festen din alltid en god tone?

– Jeg tror vi alle trenger å kunne se oss i speilet og uttrykke oss bedre. Jeg vet at det er representanter her også som kan uttrykke seg for tydelig, vil jeg si.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.