«Dårlige nyheter for partier i krise» | SVT Nyheter

SVT / Novus velgerbarometer viser ingen vesentlige endringer. Alle partier holder seg omtrent på samme nivå som forrige måned. Noen konklusjoner kan likevel trekkes fra dette.

Krigseffekten som bidro til at sosialdemokratene ved inngangen til året ser ut til å avta, i hvert fall midlertidig. De høye tillitstallene til statsminister Magdalena Andersson smittet ikke over på en ytterligere økning i velgeroppslutningen til sosialdemokratene. ¨

På den annen side er det tydelig at den usikre verdenssituasjonen har kommet sosialdemokratene til gode. Krisesituasjoner innebærer ofte økt oppmerksomhet til regjeringen, som igjen har en tendens til å føre til større velgeroppslutning. Sosialdemokratene er nå, litt over fem måneder etter valgdagen, på et mye høyere nivå enn forrige stortingsvalg.

NATO påvirker ikke opinionen

Men krigseffekten som tidligere var med på å løfte partiet ser nå ut til å være erstattet av det som best kan beskrives som en internpolitisk forventningssituasjon. Flere interne saker som tidligere har vært intenst debattert er skjøvet av dagsordenen og har ennå ikke funnet veien. I stedet har de fleste fortsatt et sterkt fokus på krigen i Ukraina og de sikkerhetspolitiske konsekvensene av det russiske angrepet.

Og selv om man ikke kan snakke om fred, som under noen deler av kronepandemien, er det åpenbart at sakene som politikere har bestridt så langt under krigen, ikke lenger påvirker opinionen i vesentlig grad. I tillegg har regjeringen med suksess forsøkt å triangulere potensielle konfliktområder med opposisjonen, for eksempel når det gjelder økte forsvarsmidler.

En annen konklusjon fra SVT / Novus velgerbarometer er at Moderaternas tøffe kampanje for Sveriges NATO-medlemskap ikke førte til at partiet hevet opinionen. NATO-spørsmålet er komplisert og selv om meningsmålinger viser en klar overvekt av de som ønsker å gå inn i NATO, ser ikke dette ut til å påvirke partenes mening særlig mye.

Men selv moderat leder Ulf Kristersson kan glede seg over at partiet hans har det langt bedre i opinionen i dag enn forrige valgresultat. Videre er Moderates posisjon som hovedopposisjonsparti foreløpig ikke truet. Sverigedemokraterna er fortsatt i offentligheten og sliter med å nå sine kjernesaker i en situasjon der det meste av nyhetene dreier seg om Russlands angrep på Ukraina.

Behov for valgdebatt

For de to krisepartiene, Venstre og De Grønne, er dette enda vanskeligere. Når det nærmer seg valg, har disse partiene enda mer behov for en valgdebatt som dreier seg om deres saker. Begge partier er under parlamentarisk blokade og trenger et presserende behov for å kunne vise en form for oppadgående trend. I stedet ser de ut til å være solid forankret under den parlamentariske barrieren.

Mindre partier kan lett bli vanskeligstilt av en situasjon der en alvorlig krise i omverdenen opptar velgernes samvittighet. Det blir vanskeligere for små partier å fremstå som relevante når fokus i stedet er på de store aktørene, regjeringen og det største opposisjonspartiet. I en slik situasjon vil det åpenbart bli enda vanskeligere for Venstre og Frp å tiltrekke seg nye velgere eller hente løpske velgere.

Venstre ville trenge mer oppmerksomhet rundt utdanning og integrering, mens Miljøpartiet De Grønne håper på en fornyet debatt om klimaet. Men så lenge krigen i Ukraina oppfattes som et avgjørende tema også blant svenske velgere, blir det vanskelig.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.