Bokklubben på jobb skaper nye samtaler om omsorg og verdier

Åsa Warnolf, urolog ved Skåne universitetssykehus og pådriver for bokklubben. Foto: privat.

Åsa Warnolf er urolog ved Skånes universitetssjukhus i Malmö og jobber primært med pasienter med urotelkreft eller peniskreft. Han har også ansvar for palliasjon i avdelingen.

– Vi har ofte med ganske vanskelige pasienter å gjøre og jeg har savnet muligheten til å diskutere alt annet enn de rent praktiske sidene ved behandlingsveien og lignende. Vi snakket nesten aldri om alt det myke rundt omkring, sier han.

Han begynte å tenke på å lage et diskusjonsforum for spørsmål som var utenfor jobben, men som fortsatt kunne være relatert til det daglige arbeidet. Siden Åsa Warnolf leser mye, falt valget på en bokkrets.

– Jeg inviterte alle medlemmene i teamet og ting har flydd forbi siden den gang.

Den er nå inne i sitt fjerde år. Bokklubben møtes en ettermiddag hver sjette uke når det ikke er planlagt operasjoner og diskuterer lesingen over kafeen. Alle medlemmer bytter på å velge bøker og by på snacks. Antall personer som deltar på møter varierer, og har du ikke tid til å lese hele boken er du fortsatt velkommen.

– Vi er minst åtte-ti som alltid er der, men folk kommer og går som de vil. Hvis noen har mye tid eller du ikke liker akkurat den boka, kan du ta turen innom og komme en annen gang. Meningen er at det skal være lite krevende.

Så langt har bokkretsen produsert 24 bøker av ulike sjangere. De leser klassikere som Albert Camus» »Pesten«, romaner som Matilda Voss Gustavssons «Klubben» om turbulens i Svenska Akademien og augustprisvinneren «Ålevangeliet» av Patrik Svensson.

Bokklubben møtes hver sjette uke over kaffe. De går så rundt på laget og lar alle se gjennom boken de har lest før diskusjonen publiseres. Foto: privat.

I fjor vår lå på nattbordet «The Immortal Henrietta Lacks» av den amerikanske vitenskapsjournalisten Rebecca Kloot. Boken berører medisin, etikk og rase og har ført til diskusjoner om blant annet hvordan svarte har blitt behandlet gjennom århundrene. Den siste boken, medisinsk roman »Nästa!« av norske Nina Lykke, vekket også følelser.

– I den boka er det en lege som behandler en veldig overvektig pasient. Så hadde vi mange diskusjoner om overvekt i forhold til helsevesenet og hvordan vi skal håndtere det, både moralsk og medisinsk.

For å gjøre lesing mest mulig tilgjengelig, bør titler ideelt sett være tilgjengelig både som lydbøker og pocketbøker, men det er ingen absolutte krav, sier Åsa Warnolf. Ellers er det ingen spesielle regler for bokklubben, mer enn ikke å diskutere enkeltpasienter.

– Noen kan ellers benytte anledningen til å hente en pasient når vi ses, men dette hører ikke hjemme i bokklubben. Du må svare på disse anropene senere. Men selv uten å snakke om konkrete pasienter kan man sette seg inn i hva man tenker og tenker om omsorg og hva som kan forbedres, sier han.

Ifølge Åsa Warnolf har bokklubben hatt positive effekter på arbeidsmiljøet.

– Det beste er at det går utover fagkategoriene, alle er velkommen. Skap en følelse som er behagelig. Den gjensidige forståelsen av tankene som bokklubben byr på, tror jeg har ført til en hyggeligere atmosfære på jobben. Vi forstår hverandre bedre nå.

Bøker om eller om leger

  • Doktor Glas, Hjalmar Söderberg: Den unge kvinnen Helga søker hjelp fra en ensom lege for å komme seg ut av sitt kjærlighetsløse ekteskap. Har du rett til å drepe noen for å redde en annen? Dette er det store spørsmålet til denne klassikeren.
  • Besøket av internlegen, PO Enquist: Historisk trekantdrama der den sinnssyke danske kongen Christian, hans jordmor og dronningen står i sentrum. Det mottok August-prisen i 1999 og regnes som et av PO Enquists viktigste verk.
  • Ansiktet til en annen, Kobo Abe: En vitenskapsmann vansirer ansiktet sitt i en ulykke og bestemmer seg for å lage den perfekte masken. «Sjarmerende, stygg og klaustrofobisk», skriver anmelderen av SvD.
  • Dette vil gjøre vondt, Adam Kay: Gratis arbeid, hundretimersuker og vanvittig arbeidsmengde, men beskrevet med humor. Basert på journaloppføringene til forfatteren og standup-komikeren Adam Kay da han var medisinsk assistent ved et sykehus i London.

Lakartidningen.se

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.