Bekymring blant utenlandske doktorander for de nye reglene for oppholdstillatelse

Fra 20. juli kreves det 18 måneders arbeidsavtale fra den dagen søknaden om permanent oppholdstillatelse behandles. Doktorgradsstudenter som ønsker å bli i Sverige krever permanent oppholdstillatelse etter fire års studier, når det gjenstår cirka ett års utdanning.

Svenske universitetsprofessorer og forskere, SULF, har kritisert vedtaket og mener at lovendringen representerer et hardt slag spesielt for doktorgradsstudenter.

SULF-president Mats Ericson skrev i slutten av 1. september debattartikkel i Altinget hvor han varsler at en massiv leteflukt truer Sverige. Han skriver at lovendringen strider mot den svenske forskningsproposisjonen om at andelen utenlandske doktorander som må oppholde seg i Sverige skal øke.

Også rektor ved Karolinska Institutet Ole Petter Ottersen er kritisk til lovendringen. Han føler det ikke er tilpasset hvordan arbeidsmarkedet fungerer for yngre akademikere.

– Forskere trenger tid på å finne fast jobb, det er det som skal til for å få permanent oppholdstillatelse. Her må man få et unntak i loven for hovedfagsstudenter, sier han.

Han mener det er inkonsekvent politikk som strider mot regjeringens forskningsproposisjon og Sveriges ambisjon om å bli en ledende forskningsnasjon. For å bli en realitet, sier han, må vi kunne tiltrekke oss talenter.

– Nå blir det vanskeligere.

Ole Petter Ottersen har allerede funnet større bekymring blant doktorgradsstudentene ved Karolinska Institutet. Mange skriver til ham og er frustrerte.

– De søkte etterutdanning i Sverige på andre premisser enn de nåværende. Studenter er sjokkert over at lovendringene er endret så raskt og at det skjer uten overgangsbestemmelser. Jeg synes ikke det er verdig et demokrati som skal ha en transparent prosess, sier han.

For hovedfagsstudenter som har en medisinsk grad fra et land utenfor EU/EØS, blir situasjonen enda mer komplisert. Å få gyldig ID i Sverige er en 2-4 års prosess, ifølge Socialstyrelsen.

Azar Rezapour, PhD-student, Institutt for mikrobiologi og immunologi, Gøteborgs universitet.

Avgangsstudent Azar Rezapour er en av dem som er berørt av de nye reglene. Hun kom til Sverige fra Iran i 2016 etter å ha jobbet fire år som lege i hjemlandet. Hun er doktorgradsstudent i kreftimmunologi ved Universitetet i Gøteborg siden 2018 og skal presentere sin avhandling i 2023. Planen hennes var å jobbe klinisk som onkolog i Sverige mens hun forsker, en kombinasjon hun mener ikke er mulig. opprinnelse.

– Selv om jeg bruker all min våkne tid i tillegg til doktorgradsstudiet på å studere til alle kunnskapsprøvene som kreves for å få svensk legelegitimasjon, blir det vanskelig fordi jeg også må gjøre seks måneders praktisk tjeneste, sier han.

Azar Rezapour fikk doktorgradsoppgaver både i Sverige og Norge, men valgte Sverige fordi hun tilpasset seg hjemme og lærte språket.

– Ser forlatt ut. Hvis jeg hadde valgt Norge, hadde jeg ikke kommet i denne situasjonen. Nå har jeg ikke noe annet valg enn å søke utenfor Sverige for doktorgraden min. Det er synd, Sverige trenger flere leger, sier han.

En annen doktorgradsstudent som er interessert i de nye reglene er Muwada Bashir. Hun kom til Sverige fra hjemlandet Sudan i 2017 etter å ha fullført medisinsk grad i hjemlandet i 2015. Hun begynte på hovedfagsstudier i luftveismedisin ved Universitetet i Gøteborg i 2019 etter å ha studert en toårig mastergrad. Hun, i likhet med Azar Rezapour, skal presentere doktorgraden sin i 2023.

Hun ble rådet til å fokusere på doktorgradsstudiene og ta Physician ID Knowledge Tests etterpå.

– Med det nye regelverket har det blitt mye vanskeligere. Sverige trenger leger, men forholdene har endret seg nå, sier han.

Muwada Bashir, PhD-student, Institutt for indremedisin og klinisk ernæring, Gøteborgs universitet.

Muwada Bashirs plan var å jobbe som lungelege eller kardiolog i Sverige mens han forsket. Nå uttrykker han frustrasjon over at endringene har endret seg så raskt. Han sier han investerte alt her og skapte et liv med venner og fremtidsdrømmer.

– Det skjer endringer i slutten av doktorgradsstudiet i perioden som krever mer oppmerksomhet. Det er ekstremt stressende, sier han.

Både Azar Rezapour og Muwada Bashir planlegger nå å søke om doktorgrad i engelsktalende land. Azar Rezapour forestiller seg Australia, England eller Canada. Muwada Bashir vil til England.

Begge er medlemmer av en Facebook-gruppe som har som mål å spre ordet til andre doktorgradsstudenter og forskere som er interessert i den nye loven. Gjennom gruppa ønsker de å skape oppmerksomhet rundt problemet og få til en lovendring. Gruppen har i dag 1800 medlemmer.

Lakartidningen.se
(oppdatert 2021-10-18)

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.