900 SAS-piloter nærmer seg streiken – minst 20 000 reisende om dagen kan bli berørt – Arbeid

Klokken 00:01 natt til onsdag vil rundt 900 SAS-piloter slutte å jobbe, med mindre det er sluttført ny tariffavtale mellom SAS og pilotforbundene i Sverige, Norge og Danmark.

– Mekling pågår og vi har vanskelig for å kommentere situasjonen, sier Rebecca Rosenvinge, kommunikatør i det svenske pilotforbundet.

Meklerne mellom det svenske flygerforbundet og SAS, Claes Stråth, Jan Sjölin og Cecilia Fahlberg Pihlgren, nekter også å kommentere.

Det svenske pilotforbundet har tidligere anslått at 250 avganger og 45.000 passasjerer per dag vil bli berørt av streiken.

30.000 passasjerer

Karin Nyman, kommunikasjonsdirektør i SAS, sier et noe lavere tall for TT i dag: 200-250 avganger og 20.000-30.000 berørte passasjerer per dag.

En eventuell streik ville komme på det absolutt verste tidspunktet, ifølge Karin Nyman.

– Akkurat nå er det høysommer og det er et stort trykk på bestillinger. Så hvis et fly blir kansellert, er det vanskelig å finne alternativer, sier han til TT.

SAS, som har store økonomiske vanskeligheter i kjølvannet av pandemien, har kalt pilotstreikevarselet «uforståelig og ustemt» og anklager pilotforbundet for å senke selskapet ved å ikke akseptere avtaler som senker personalkostnadene.

«SAS nekter å ansette 560 piloter igjen»

Men ifølge det svenske pilotforbundet går konflikten ut på at SAS nekter å ansette de 560 pilotene som ble sparket under pandemien og i stedet bruker piloter fra datterselskapene SAS Link og SAS Connect, som fungerer som et personalselskap.

SAS Link- og SAS Connect-pilotene tilhører Luftfartsindustriens Personalforbund, FPU, som er en del av den danske fagforeningen og hadde tariffavtale med SAS lenge før konflikten.

FPU har ikke mottatt forespørsler om solidaritetstiltak fra pilotene ansatt i SAS.

Ifølge Arbetet-kilder er det fortsatt uklart om SAS Link- og SAS Connenct-personell kan komme på jobb ombord på fly som angivelig ble fløyet av streikende piloter.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.