25.000 streiker i Norge – fagforeninger krever reallønnsøkninger – Jobben

Forhandlingene brøt sammen søndag. Mandag morgen var streiken et faktum.

– Da vi fant ut at tilbudet ikke var godt nok, valgte vi å gå ut i streik, forteller LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Fri fagbevegelse.

23.000 arbeidere fra det norske LO og 2.000 fra den sentrale tjenestemannsorganisasjonen YS sluttet i jobben.

Streik i Skanska og Ikea

Blant annet er det streiker i byggefirmaer som Skanska og Veidekke og i næringsmiddelindustrien. Det har vært mye snakk i norske medier om at streiken til Hansa Borg-bryggeriene trolig vil føre til ølmangel.

Handelsansatte er også i streik, selv på Ikea.

– Vi er forbanna fordi vi må ut i streik, sier Tormud Aarum, president i Ikea Furuset-klubben, i Handelsnytt.

Norsk LO-leder Peggy Hessen Følsvik med streikende bygningsarbeidere i Oslo.

Første streik siden 2000

Generalstreiken beskrives som historisk. Det er første gang siden 2000 at LO streiker i forbindelse med en akkordbevegelse og den første streiken noensinne i forbindelse med en såkalt mellomakkord.

I den norske modellen skiller mellomavtaler – når det kun forhandles lønn – seg fra hovedavtaler hvor partene regulerer tariffavtaler.

En avtale som gir en effektiv lønnsøkning på 5,2 % til alle våre medlemmer, så jeg skynder meg til forhandlingsbordet.

Peggy Hessen Følsvik, president LO Norge

«Han burde ha akseptert det»

Fra fagforeningens side er ønsket om reallønnsøkninger. Slik at lønningene stiger raskere enn inflasjonen, som i Norge forventes å ligge i underkant av 5 prosent i 2023.

Norges hovedarbeidsgiverorganisasjon NHO sier fagforeningene allerede har fått tilbud om mer. Riksmedlaren, den norske ekvivalenten til Ombudsmannsinstituttet, skal ha gitt et tilbud verdt 5,2 % på ett år.

– Vi kom med et tilbud som vi mener er godt nok, som LO burde ha akseptert, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid til Fri Fagbevegelse.

Klubbpresident Tormod Aarum står vakt utenfor Ikea Furuset.

5,2 prosent en «ren løgn»

Problemet er, ifølge forbundet, at denne informasjonen er feil. LO-leder Peggy Hessen Følsvik kaller forbundets påstand om at det sa nei til 5,2 % for en «ren løgn».

– Hvis NHO vil møtes og snakke om en avtale som gir 5,2 prosent effektiv lønnsøkning til alle våre medlemmer, så skynder jeg meg til forhandlingsbordet, sier ifølge NRK.

Forhandlingene mellom partene er faktisk underlagt taushetsplikt. Fagforeninger anklager arbeidsgivere for å bryte deres taushetsplikt, noe som har bidratt til å skape et infisert klima.

De fattige trenger kroner og ören, ikke fiktive modeller for lokale lønnsoppgjør.

Joachim Espe, Bygningsarbeidernes fagforening

Data: bare 1,9 %.

Ifølge norske medier, som viser til lekket informasjon, foreslo ombudsmannen sentrale lønnsøkninger på 1,9 %. – derfor klart lavere enn inflasjonen – som ville bli supplert med lokale lønnsforhandlinger. Men en stor del av LO-kollektivet har ingen lokale lønninger å dele ut.

– Behovet for lavtlønnede kroner og ören, ikke fiktive modeller for lokale lønnsoppgjør, sier Joachim Espe, som leder Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo, for Fri fagbevegelse.

Dersom partene ikke blir enige før da, vil ytterligere 15.000 ansatte gå ut i streik fredag.

Storstreiken i Norge

Det er første gang siden 2000 det Den norske streiken i forbindelse med lønnsutbetalinger. I 2015 har LO sammen med sentralorganisasjonene YS og Unio også laget en totimers sti. politisk streik mot endringer i arbeidsmiljøloven.

Totalt sluttet rundt 25 000 medlemmer – 23 000 fra LO og 2 000 fra YS – å jobbe. Byggesektoren, tertiærsektoren, næringsmiddelindustrien og handel er berørt, bl.a.

Ytterligere 15.509 medlemmer tar ut streik fredag ​​21. april.

Ifølge norske medier har ombudsmannen foreslått et forlik verdt 5,2 prosent over ett år. Dette inkluderer sentrale lønnsøkninger på 1,9 % og lokale lønnstillegg på 1,9 %. Det følger også med en såkalt et sprang på 1,4 prosent. – det vil si en lønnsøkning som allerede ble gitt i 2022, men som først får full effekt i 2023 – i ombudsmannens forslag.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *