10 000 fly forsinket fra Arlanda så langt i sommer – Nyheter (Ekot)

Lange køer, mangel på personale og tapt bagasje. Det er omtrent slik det var på Arlanda i sommer.

Sverige, det statseide selskapet som driver Arlanda, for ingen statistikk over hvor mange fly som er kansellert eller forsinket. Selv ingen svenske myndigheter gjør dette. Men nå har Ekot fått statistikken fra Eurocontrol, den europeiske organisasjonen som kontrollerer luftrommet i Europa.

Statistikk viser at 35 prosent av alle flyvninger fra Arlanda ble forsinket med minst 15 minutter i juni. I tillegg ble 6 prosent avskrevet. I juli var tallene enda verre. Minst 4 av 10 flyvninger ble derfor kansellert eller forsinket i sommermånedene. Dette er totalt over 10 000 turer, bare i juni og juli.

Dette er ikke gode tall, ifølge norsk luftfartsekspert Hans Jørgen Elnäs.

– Ikke et godt tall, men Arlanda burde få litt støtte i form av en flyplass som imponerte over at andre flyselskaper også hadde forsinkelser i Europa, som rammet flyplassen. Men totalt sett er han en svak figur av Arlanda.

Ifølge Hans Jørgen Elnäs er 90 prosent punktlighet bra, som er 10 prosent av forsinkede flyvninger. På Arlanda var det over 30 % forsinkede avganger i sommer.

Statistikk som for svensk side bare ett trykk fra Arlanda viser at de to store flyplassene i Norge og Danmark har omtrent like negative tall. Ifølge Hans Jørgen Elnäs er at flyplassen fungerer som den skal, helt avgjørende for flyselskapenes konkurranseevne.

– Det er helt essensielt for flyselskapene å ha en 100 prosent fungerende flyplass.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.